България финансира обновяването на костница край Цариброд

Отпуснати са 180 хил.лева за паметника-костница "Нешков връх"
9 май 2019 11:40,
2
България финансира обновяването на костница край Цариброд
Снимка: Reuters

Историческият комплекс "Нешков връх" край Цариброд, който пази костите на български и сръбски войници, ще бъде обновен с финансова помощ от България. Това съобщиха от българското посолство в Белград, информира БНР.

Още по темата

Димитровград вече официално е и Цариброд

Споразумението за безвъзмездна финансова помощ между правителството на България и Община Цариброд ще бъде подписано днес от българския посланик в Сърбия Радко Влайков и кмета на града Владица Димитров.

Одобреният за финансиране от българската държава проект за изграждане на електрифицирана инфраструктура на комплекса е на стойност 180 хил. лева и се реализира по линия на българската политика за сътрудничество за развитие.

Паметникът-костница "Нешков връх" е един от най-значимите културно-исторически паметници в историята на България и Сърбия. В него почиват костите на загиналите българи и сръбски войни във войната от 1885 г.

С реализирането на проекта ще се подобри инфраструктурата на историческата местност "Нешков връх" в Западните покрайнини, достъпът до нея и до прилежащия манастирски комплекс "Св. Троица".

Планира се и осветяване на паметника, което ще позволи той да се вижда и през нощта както от Цариброд, така и от България.

За значението на финансовата помощ от България в размер от близо три и половина млн. лв., предназначена за 9 страни от Западните Балкани и Източното партньорство - очаквайте по-късно днес (9 май) по "Хоризонт" в интервю с посланика на България в Белград Радко Влайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам една съседка - в къщата и мръсотия до шия ,а тя мете тротоара - На,вижте ме каква съм чистница.та и това същото - Вижте ни какви сме българи загрижени .а в Бг глад,мизерия и отчаяние !
1
2
 
1
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Какви са тея болдове дет ги слагате... мале, мале, мале...